Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής FLL 2020: City Shaper, οι ομάδες των μαθητών καλούνται να εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα που αφορά στο Δήμο τους και να προτείνουν μία καινοτόμο λύση. Οι δύο ομάδες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών Μεσαράς, Festbots και Probotics, εντόπισαν και αποφάσισαν να ασχοληθούν με δύο βασικά προβλήματα, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και άλλων πόλεων: την έλλειψη χώρων στάθμευσης και το παράνομο παρκάρισμα σε θέσεις ΑμΕΑ. Τα παιδιά σκέφτηκαν και ζήτησαν να μοιραστούν τις ιδέες τους με την δημοτική αρχή αλλά και το σύλλογο ΑμΕΑ της περιοχής μας «το Μέλλον» καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν ως άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενοι, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με τα ενδεχόμενα προβλήματα αλλά και την εφαρμογή στην πράξη!
Ο δήμαρχος του Δήμου Φαιστού κ. Νικολιδάκης Γρηγόρης καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕΑ «το Μέλλον» κ. Στεφανουδάκης Μανώλης δέχτηκαν αμέσως και με μεγάλη χαρα να ακούσουν τα παιδιά και τις ιδέες τους. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Δήμου Φαιστού το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου παρουσία του δημάρχου κ. Νικολιδάκη, του αντιδημάρχου κ. Κωνσταντουλάκη, της αντιδημάρχου κ. Αρμουτάκη και του δημοτικού συμβούλου κ. Πωλιουδάκη από τη δημοτική αρχή καθώς και του προέδρου του συλλόγου «το Μέλλον» κ. Στεφανουδάκη., οι οποίοι άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα παιδιά να τους παρουσιάζουν τα πρότζεκτς τους. Τα παιδιά συνόδευσαν οι προπονητές τους κ. Μυρτάκης, κ. Καργάκης και κ. Παπαδάκη.
Η ομάδα Festbots ασχολήθηκε με το πρόβλημα της έλλειψης χώρου στάθμευσης στην περιοχή μας και πρότειναν μία ενδιαφέρουσα λύση για κατακόρυφη στάθμευση με τη βοήθεια μίας ρόδας λούνα-παρκ. Το κέρδος στην περίπτωση αυτή είναι ότι σε χώρο που θα χρειάζονταν να παρκάρουν 3 αυτοκίνητα περίπου, θα μπορούν να παρκάρουν περίπου 15 κερδίζοντας αρκετά σε χώρο.  Σε έρευνα που πραγματοποίησαν τα παιδιά λίγες μέρες πριν, εντόπισαν ότι κάτι ανάλογο εχει υλοποιηθεί και στο εξωτερικό, κάτι που έκανε την δημοτική αρχή να αυξήσει το ενδιαφέρον για το πώς θα μπορούσε να το υλοποιήσει στο δήμο μας. Η ομάδα Probotics προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο οποίο αυτοκίνητα χωρίς ειδική σήμανση παρκάρουν σε θέσεις ΑμΕ, στερώντας αυτές τις θέσεις από τους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο, σκέφτηκαν μία λύση πρόληψης και ενημέρωσης. Με ειδικούς αισθητήρες τοποθετημένους σε θέσεις που έχουν σημανθεί από τον εκάστοτε Δήμο σε συνδυασμό με ειδικές κάρτες (χρησιμοποιώντας την τεχνολογία RFID) που θα διαθέτουν τα αυτοκίνητα με το ειδικό σήμα, η «έξυπνη» θέση πάρκινγκ θα αναγνωρίζει αυτόματα το αυτοκίνητο που έχει την ειδική αδειοδότηση και το δικαίωμα να παρκάρει εκεί, επιβεβαιώνοντας την σωστή χρήση ανάβοντας ένα πράσινο φως που θα είναι τοποθετημένο στην πινακίδα. Αν όμως ένα αυτοκίνητο παρκάρει παράνομα, ένας κόκκινος φάρος θα ανάψει μετά από λίγα δευτερόλεπτα και θα ακουστεί και ένα ηχητικό μήνυμα που θα πληροφορεί τον οδηγό για την παράνομη στάθμευση. Αν το αυτοκίνητο εξακολουθήσει να βρίσκεται στη θέση, ενεργοποιείται μία σειρήνα και ένα ηχητικό μήνυμα που αναφέρει την επικείμενη άμεση ενημέρωση της αστυνομίας. Τέλος, αν τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχει αποτέλεσμα ενημερώνεται αυτόματα η αστυνομία για την παράνομη κατάληψη της θέσης με (προαιρετική) αποστολή του αριθμού της πινακίδας του αυτοκινήτου για ενημέρωση της αρμόδιας αρχής.
Η παραπάνω ιδέα ενθουσίασε τους ακροατές οι οποίοι αποδέχθηκαν ομόφωνα την αρχική πρόταση του υπεύθυνου της σχολής και προπονητή της ομάδας κ. Μυρτάκη Μιχάλη και του βοηθού προπονητή της ομάδας κ. Καργάκη Στέφανου, να δοθούν κάποιες θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ του Δήμου ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά ιδέα. Αγκάλιασαν την όμορφη ιδέα των παιδιών και πρότειναν να υπάρξει και επόμενη συνάντηση ώστε σε συνεννόηση μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι φορείς να ξεκινήσουν την υλοποίηση για μια δοκιμαστική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να έχουν το χώρο τα παιδιά ώστε να μπορούν να μιλήσουν και να καταθέσουν τις ιδέες τους κι ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτόμυαλοι και δραστήριοι άνθρωποι που προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους και να υλοποιηθούν όσες ιδέες είναι εφικτές. Άλλωστε το κέρδος είναι πολλαπλό.
|